Projekt nepal-nytt nr 55

Detta blir det sista PN-nytt detta år. Vi närmar oss julen och det är bara några dagar kvar på detta år, ett händelserikt år i många avseenden.

Den 25 april kl 11.56 förändrades livet för miljoner nepaleser, med en magnitud  7,8 på richterskalan drabbades stora delar av Nepal. Mer än trettio efterskalv följde under det första dygnet. Den 12 maj inträffade en ny jordbävning, 7,4 på richterskalan. 1000-tals människor omkom och antalet skadade kan inte uppskattas. Idag så är energibristen påfallande med strömavbrott och ett ständigt köande för köpa fotogen och drivmedel…….

På Lucia-dagen hade föreningen sitt styrelsemöte där bland annat beslut om fördelning av pengarna från insamlingen skulel tas. Beslutat blev att:
-betala ut 25 000 kr till inköp av nya möbler till skolan
- betala ut 10 000 kr till stöd för de som drabbats allra värst i samband med jordbävningen.
- resterande pengar från insamlingen kommer att överlämnas personligen till skolan när Helena Lilja från föreningen besöker fadderskolan i februari.

Maja Pekari och Lovisa Bergdahl från Svarlå/Boden besökte fadderskolan i början av året och startade där en insamling till barnen på skolan. Uppropet som publicerades på sociala medier fick en sådan respons med intervjuer i rikspress och övrig media. Förväntningarna var ett par tusen kronor men insamlingen slutade på långt mer än så. Ett par veckor efter hemkomsten så inträffade jordbävningen.
Maja och Lovisa förnyade uppropet och arrangerade välgörenhetskoncert och totalt landade deras insamling på fantastiska 100 000 kr!

Från föreningen vill vi lyfta fram Maja Pekkari och Lovisa Bergdahls insatser genom deras arbete och insamling till fadderskolan och drabbade nepaleser.

Vi vill även lyfta fram Tankeborg, skolan i Svarlå som under åren stöttat fadderskolan och där unga elever under en sommardag öppnade kafe till förmån för fadderskolan.

Vi vill även tacka Ulf Mossberg och Rotary klubbarna i skåne som skänkt 35 000 kr till förningens insamling till förmån för de som drabbades av jordbävningen i och kring fadderskolan. Saldot för insamlingen är nu i skrivande stund 47518 kr.

Skolutflykt November 2015
Foto: Asphodel Public School
 

Biva och Birendra, ägare och rektor för skolan