Reseberättelse 2017 Helena Lilja
 

Åter bland höga berg och djupa dalar

Reseberättelsen finns även som pdf dokument. Du kan ladda ner det genom att klicka här

Jag får verkligen nypa mig i armen! Tänk att vi åter är här och denna gång med 3/4 familj J. Fredagen den 20 oktober 2017 landade jag än en gång på Tribhuvan International airport i Kathmandu, Nepal. Vi blev mötta av Biva och Birendra Shrestha samt av systrarna Srijana och Saptika. Srijana har gått på Asphodel public school och är nu sjuksköterska.

Den första veckan tillbringade jag, min man Mats och min dotter Sofia i Anapurna national park där vi vandrade längs en led som heter Mardi Himal. Som guide hade vi Kaman Ghale som faktiskt var med på min första resa till Nepal 2001, då han också var guide. Tack vare Facebook har vi fått kontakt igen och han ordnade vår resa: hotell i Kathmandu, transporter, vandring, boende, mat och bärare. Det blev en fantastik vecka men klart var att benen värkte och det var jobbigt ibland. Vi startade på 1770 m höjd och gick upp till 4500 m. Vi hann också spendera två nätter i Pokhara en fin stad som ligger vid en stor sjö.

När vi kom tillbaka till Kathmandu hade min son Patrik och hans flickvän Josefine kommit tillbaka från sitt äventyr, de gick upp till Mount Everest basecamp på 5 545 m. Här fanns också en annan Projekt Nepal medlem nämligen Ann-Marie Lindström som var med på den första resan till Nepal 1999. Det var jätteroligt att träffa alla och tillsammans besökte vi skolan och deltog i årets Parents Day.
 
Skolan hade 350 elever just nu och vi fotade alla fadderbarn samt överlämnade en gåva till skolan. Innan resan samlade vi ihop 20 450 kr, mycket tack vare bidrag från Er faddrar och medlemmar.
Ann-Marie och jag pratade med Biva, lärare och elever och kom fram till att de insamlade medlen skulle användas till följande:
- Svarta tavlor till klassrummen.
- Skåp med dörrar (så att inte råttorna äter upp skolböcker och skoluniformer!).
- 2 nya däck till skolbussen.
- Dator och skrivare till receptionen på skolan.
- Extra lön till lärarna som uppmuntran.

Josefine hade initierat en insamling på sociala medier och för en del av de pengarna köpte hon och Patrik spel, musikinstrument och sportsaker till skolan. Även sanitetsbindor till de inackorderade flickorna köptes!

Asphodel public school kämpar med sin ekonomi och överlevnad. Innan jordbävningen 2015 hade skolan 450 elever och nu har de 100 mindre vilket tär på ekonomin. Skolan jobbar på och skulle behöva lite fler elever, därför har de startat med Montessoriverksamhet för yngre barn i Förskoleåldern. Det finns ett ökat behov i Kathmandu av barnomsorg så detta kan vara en väg till stabilare ekonomi.

Dagen innan vår hemresa den 3 november var det så dags för Parents Day. En viktig och mycket trevlig dag i skolans årshjul. Det är dagen då alla skolelever dansar, sjunger och visar upp sina färdigheter för familj och vänner. Vi deltog som hedersgäster och vi blev helt häpna av öppnings numret då barnen tågade in och sjöng ”Du gamla du fria”. Det är Maja och Lovisa som besökte skolan 2015 som lärt skolan vår nationalsång på klockren svenska! Därefter följde ett trevligt program på 6 timmar.

Detta var några glimtar från vår resa hösten 2017 och kanske återvänder vi under 2019!

Under 2019 firar Projekt Nepal 20 år och totalt har vi och ni samlat in och stöttat skolan med närmare 1,5 miljoner kronor.

Kanske följer ni med på vår nästa resa!


Vid pennan Helena Lilja
www.projektnepal.se


 

Underbara barn som trivdes i ungdomarnas sällskap

Kärt återseende!

Det blev många trevliga stopp på teahouses längs vägen

Målet är nått och en vidunderlig utsikt möter oss

Våra bärare Dodo och Dillimaja, vilka klippor!

Kärt återseende!

Så jätteroligt att Ann-Marie också bestämde sig för att åka!

Storshopping!

Montessoriklass

Dagen öppnades med nationalsånger

Många fina uppträdanden